Ostali sastojci

  Matični mleč

  Za očuvanje dobrog zdravlja od suštinske je važnosti zadovoljavanje potreba organizma za energijom i hranljivim materijama. Unošenje hranljivih sastojaka ispod nivoa potreba organizma, u dužem periodu, može štetno da utiče na zdravlje.

  Analize hrane koju mi danas konzumiramo govore da ona ne sadrži dovoljnu količinu minerala, aminokiselina i vitamina potrebnih za normalno funkcionisanje našeg organizma. Otuda pojava mnogih bolesti i poremećaja , a samim tim i potreba da se ishrani dodaju dodaci (suplementi).

  Pored mnoštva dijetetskih dodataka na tržištu, prema mišljenju naučne javnosti, matični mleč je najpotpuniji dijetetski dodatak koji je danas dostupan.

  Matični mleč je pčelinji proizvod. Proizvode ga najmlađe pčele radilice, stare samo pet do petnaest dana, kao izlučevinu hipofaringealnih žlezda. Njime se hrane larve u toku prva tri dana svoga života. Posle toga larve nastavljaju da se hrane medom i polenom , a samo jedna , odabrana da bude matica, nastavlja da se hrani matičnom mlečom. Takva ishrana od nje stvora super jedinku , kraljicu svih pčela. Ona dostiže dvostruko veću težinu od ostalih pčela, sposobnost da polaže dnevno i do 2000 jaja i živi stotinu puta duže od pčela radilica. Ta „čarobna hrana" matice, prema svom sastavu a i po svojim svojstvima , predstavlja idealnu hranu za čoveka.

  Zašto je matični mleč idealna hrana za čoveka?

  Matični mleč sadrži:


  Ovakav sastav daje matičnom mleču ne samo hranljiva već i lekovita svojstva. 

  Ispitivanja su pokazala pozitivno dejstvo matičnog mleča na najrazličitija stanja, kao što su slabljenje vida, proširene vene, loša uhranjenost, simptomi rane menopauze, seksualni problemi, sterilitet, nedostatak polnih hormona, opadanje kose, artritis,Parkinsonovu bolest, migrenozne glavobolje ,simptome sindroma hroničnog umora i podsticanje imunog sistema.

  Kliničke studije matičnog mleča govore i o njegovim antibiotskim svojstvima. Ta svojstva pripisuju se rojalizinu, sastojku matičnog mleča, koji naročito efikasno deluje na gram pozitivne bakterije.

  Matični mleč značajno snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od arterioskleroze. On stimuliše proizvodnju antitela, koja otklanjaju uzročnike mnogih infekcija, toksine i slobodne radikale.

  U sastavu matičnog mleča nalazi se i 10-HDA, koja je proglašena najsnažnijim prirodnim antitumorskim faktorom.

  Kao prirodni anti-stres proizvod, matični mleč je u stanju da pomogne kod stanja kao što su anoreksija, ozbiljna stanja anksioznosti, depresija, nesanica i stanja šoka.

  Matični mleč poboljšava oksigenaciju svih tkiva , pa i moždanih ćelija, te čovek može da ostvaruje bolje fizičke i intelektualne rezultate i bude otporniji na umor.

  Dodavanjem matičnog mleča svakodnevnoj ishrani usporava se proces starenja, naročito starenja kože, kose i noktiju. On podstiče stvaranje kolagena i tako smanjuje bore. Regulisanjem hormonalnog statusa, takođe, indirektno deluje na usporavanje procesa starenja i osteoporoze kod žena.

  Kod muškaraca, matični mleč deluje na poboljšanje simptoma uvećane prostate, tj. olakšava mokrenje.

  Značajni su efekti matičnog mleča na poboljšanje cirkulacije, naročito kod dijabetičara, gubljenje simptoma utrnulosti u nogama i bolova i nelagodnosti u stomaku. Pri redovnom konzumiranju matični mleč obara povišen nivo šećera u krvi i reguliše krvni pritisak.

  Zbog svih ovih dejstava matičnog mleča na ljudski organizam, a i zbog mnogih njegovih svojstava, koje nauka nije uspela još uvek da objasni, on se smatra „čudesnom supstancom". I ako je 98% njegovog hemijskog sastava poznato, nauka nije u stanju da ga kopira i stvori matični mleč u laboratorijama.

  Dodavanjem matičnog mleča ishrani obezbedićete svom organizmu dodatnu energiju, podsticaj imunitetu i bolje fizičko i mentalno zdravlje .

  Ajkulin protein

  Efekti dejstva ekstrakta ajkulinog proteina su dokazani na mitohondrijalnoj antioksidantskoj odbrani jetre. Ekstrakt ajkulinog proteina je povećao nivo peroksidaze i superoksid dismutaze, što popravlja narušenu funkciju „ disanja"mitohondrija , tj pojačava mitohondrijsku antioksidantsku odbranu jetre.Jednostavnim rečnikom rečeno, pomaže jetri u uklanjanju slobodnih radikala tj.detoksikaciji.

  Ekstrakt semena grejpa

  Ovaj ekstrakt je izvor oligometričkih proantioksidanasa tj.bioflavonoidnih kompleksa, koji imaju antioksidantsko svojstvo.Osim ovoga oni imaju i antizapaljenjsko i antihistaminsko (antialergijsko)dejstvo.

  Ekstrakt zelenog čaja

  Ekstrakt zelenog čaja je bogat bioflavonidima, moćan ekstrakt koji se koristi primarno za borbu protiv slobodnih radikala. Sadrži veliku koncentraciju polifenola, koji su grupa bioflavonida. Ekstrakt zelenog čaja sadrži jak antioksidant, EGCG, koji je više od 200 puta jači od vitamina E što se tiče neutralizacije pro-oksidanata i slobodnih radikala koji napadaju lipide u mozgu. Ovaj važan sastojak Epigalokatehin Galat (EGCG) štiti od digestivne i respiratorne infekcije, pomaže blokiranju rada karcinogena koji potpomažu rak, štiti od visokog, totalnog i LDL holesterola i pomaže kod infekcija zuba i desni(paradontopatia)

Dejstvo:

Antioksidaciono, protiv starenja, radijacije, masnoće u krvi, šećera, protiv raka i bolesti kardiovaskularnog zastoja, uklanja slobodne radikale i sprečava nastanak infekcija.